Ljeto je otopilo cijene sunčanih naočala do 50 %

Zaštitite svoje oči od štetnih UV zraka svaki dan!

Danas, kada živimo u uvjetima urbanog života u kojem smo izloženi raznim onečišćenjima, kao što su smog, sve veće vrućine i temperature zraka te ultraljubičasta Sunčeva zračenja, zaštita očiju nameće se kao nužnost.

UV zrake su prisutne svugdje oko nas, 24 sata dnevno. Poznato je da su UV zrake izuzetno štetne za sunčanih dana, ali one dopiru do naših očiju 365 dana u godini, čak i za oblačnog vremena. Stoga bi sunčane naočale trebalo stalno nositi. Ne samo ljeti, dok je jako sunce, nego bi se već od proljeća trebalo štiti od UV zraka zbog toga što one prodiru i kroz oblake.

UV zračenje

Postoje tri različite vrste UV zračenja – UVA, UVB i UVC.

UVA zrake su prisutne tijekom cijele godine, u stalnom postotku. One su najdulje valne duljine i mogu doprijeti do mrežnice.

UVB zrake imaju veću energetsku vrijednost od UVA zraka, one čine samo deset posto zračenja koja dopiru do Zemlje, a njihov postotak prisutnosti ovisi o razdoblju dana, mjesecu u godini, zemljopisnoj širini i nadmorskoj visini.

UVC zrake imaju najveću valnu dužinu i najopasnije su, ali njih ozonski omotač blokira prije nego što dođu do Zemlje.

oko i UV

UV zrake prodiru u oko do različite dubine. Očna leća apsorbira većinu UVA zraka, ali mali dio dopire do stražnjeg dijela oka, retine. Kornea apsorbira većinu UVB zraka, samo neke dopiru do očne leće. Umjereno ili pak predugo izlaganje suncu može uzrokovati brojna oštećenja dijelova oka i može biti glavnim uzrokom nekih bolesti očiju.

 

Djelovanje UV zračenja na oko

Nekoliko sati boravka na suncu bez zaštite dovest će do oštećenja rožnice. To je tzv. fotokeratitis koji će se manifestirati suzenjem, peckanjem, crvenilom oka i smanjenim vidom. Tada se treba povući u tamnu prostoriju i koristiti antibiotske kapi. Također, sunce može uzrokovati oštećenje i na leći oka, čije je liječenje mnogo ozbiljnije i zahtjevnije.

Katarakta, odnosno siva mrena, krajnja je posljedica. Riječ je o trajnom zamućenju leće i trajnom smanjivanju vidne oštrine. Važno je napomenuti kako je najopasnije djelovanje UV zraka na oko ono koje djeluje na žutu pjegu, jer je žuta pjega središte najjasnijeg vida na mrežnici i UV zračenje pospješuje razvoj makularne degeneracije. To je jedan od najčešćih uzroka gubitka vida u svijetu.

Kako pravilno odabrati sunčane naočale?

Kad je riječ o odabiru sunčanih naočala, ne smije prevladati isključivo estetski kriterij, zapravo, on i nije toliko važan koliko je to skrb o najboljoj zaštiti očiju. Izbor sunčanih leća sa 100 % UV zaštitom te posebice polariziranih leća pridonijet će boljoj zaštiti očiju i ovoga ljeta. Međutim, polarizirane leće kao i sunčane leće koje stvaraju efekt zrcala pridonose dobroj zaštiti očiju, no to nije dovoljno bez UV zaštite. Tako, primjerice, ne moraju sve polarizirane sunčane leće imati ujedno i 100 postotnu UV zaštitu, o čemu također treba voditi računa pri odabiru sunčanih naočala.

sun beach sunglasses

Za naočale je najvažnije da štite oči od štetnih UV zraka. Naočale koje nemaju UV zaštitu mogu izazvati više štete nego koristiti. Naime, ako stavimo tamne naočale ispred oka, a one nemaju UV zaštitu, oko ne dobiva dovoljno svjetlosti i zbog toga se zjenica širi. Kroz tako proširenu zjenicu ući će više štetnog UV zračenja nego ako nemamo takve naočale.

Za vozače preporučujemo žute leće jer su ugodne za vožnju, povećavaju kontrast, a ne zamaraju kad vozimo cestom gdje ima tunela i izmjene svjetlo-tama. Uz to, bolju zaštitu uvijek pružaju veće i zakrivljenije naočale nego manje, jer fizički sprječavaju prolaz štetnih zraka sa strane.

Osobama koje stalno nose dioptrijske naočale preporučuje se izraditi za ljeto sunčane naočale s dioptrijskim lećama. Zahvaljujući kolekciji naočalnih leća za sunce u dioptriji - Essilor Sun Collection (Sun iconic, Sun premium, Sun mirrors i Sun sports), sada smo u mogućnosti ugraditi sunčane leće s dioptrijom i u velike i zakrivljene okvire sunčanih naočala pa nositelji mogu uživati u željenom izgledu i kvalitetnom vidu u skladu sa svojim receptom, a istodobno biti potpuno zaštićeni od štetnih sunčevih zračenja. Leće su dizajnirane s visokim faktorom UV zaštite i najsuvremenijom tehnologijom kako bi se postigla najbolja kvaliteta vida, udobnost i izvedba, prilagođene su individualnim potrebama nositelja.

Na što treba paziti pri kupnji?

Danas pri kupnji obvezno treba provjeriti postojanje certifikata kojim se jamči 100 % zaštita od UVA i UVB zračenja. Stoga se sunčane naočale kupuju u ovlaštenim optičkim centrima uz savjet stručnih osoba - optičara. Postoje certifikati i ISO standard u izradbi stakala za sunčane naočale koji ispunjavaju dogovorene norme kvalitete. Oni su jasno istaknuti pri kupnji proizvoda pa tako i sunčanih naočala.

Sunčane naočale za djecu

Najvećoj su opasnosti zapravo izložena djeca pa ih treba što bolje štiti od UV zračenja jer su im oči najosjetljivije. Stoga je vrlo važno shvatiti da su sunčane naočale više od modnog dodatka i da su za zaštitu očiju nužne kvalitetne sunčane naočale.

zaštita vida kod djece

Pritom je važno spomenuti da UV zračenje ima kumulativno djelovanje pa je zaštitu nužno početi provoditi od ranog djetinjstva. Dijete se ne zna zaštititi od sunca. Tijekom dnevnih aktivnosti (igre na otvorenom, boravak na moru) i njegovo je oko jednako izloženo svim štetnim sunčevim utjecajima, odnosno UV zračenju. Ne zaboravimo i da je riječ o organizmu u rastu čiji zaštitni mehanizmi još nisu u cijelosti razvijeni.

U Optici Kraljević čija se tradicija mjeri već u desetljećima, iza nas je više od 30 godina poslovanja, brizi o vidu - pa tako i zaštiti vida od štetnih sunčevih zračenja - pristupa se studiozno, stručno i s posebnom pozornošću: od savjeta oko najbolje zaštite očiju do odabira sunčanih naočala...

…a ako nas posjetite tijekom srpnja i kolovoza, u jednoj od naših poslovnica, u prilici ste nabaviti sunčane naočale po povoljnim cijenama. Prije nego što se oprostite od uzavrelog grada i krenete ususret morskim radostima, „nabacite“ nove sunčane naočale.

U tijeku je sezonsko sniženje cijena sunčanih naočala u Optici Kraljević do 50 %.

 

Sniženje se odnosi na cijene sunčanih naočala i traje od 10. 7. do 29. 8. 2019. ili do isteka zaliha. Akcije, sniženja i popusti međusobno se isključuju.

Podijelite članak na društvenim mrežama: